Çatı Arası Isı Yalıtımı

By Polyurea-izolasyon In İstanbul Teras İzolasyon, izolasyon No comments

Binanızda yapıcağınız Çatı Arası Isı Yalıtımı uygulaması konfor şartlarımızı olumlu etkilemenin dışında enerji tasarrufu acısındanda büyük destek olmaktadır. Bilindiği üzere binalarda  çatılardan kaynaklanan ısı kaybı baya fazla olmaktadır. Doğru malzeme ve işçilik uygulanmış ısı yalıtımı kış aylarında soğuk havanın içeri girmesini engellediği gibi yaz aylarındada yüksek sıcaklığın bina içerisine girmesinin engelleyerek  sıcak ve bunaltıcı sıcakların önüne geçmiş olucaktır.

Çatı izolasyonu yaparken bir tarafı alüminyum folyo kaplı şilteler kullanılır.  Kullanılan ve dolayısıyla ısıtılan ve soğutulan çatı aralarında tavan mertekleri arasında kullanılır. Şilte boyunca folyo kenarlarında 5 cm tespit payı bulunmakta olduğundan mertek aralarına zımbalama veya çivileme sureti ile tespit işlemi çok kolaydır. Tespitte alüminyum folyolu yüzey iç hacme bakacak şekilde yapılmalıdır. Bu surette difüzyon direnç diğeri çok yüksek olan folyo sayesinde kış aylarında meydana gelebilecek yoğuşma riski ortadan kaldırılmış olur.

Çatı Yalıtımı Nasıl Yapılır

Tavan arasında döşemeye serilmek suretiyle çatı arası yalıtım uygulamalarında en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesi alüminyum folyolu cam yünü çatı şiltesidir.  Kışın yoğuşma riskini ortadan kaldırılması, yazında güneş tarafından çatı arasında aşırı ısınan havanın tahliyesinin sağlanması bakımından yalıtımın üst kısmının havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Cam lifleri ıslanmaz, ancak lifler arasındaki hava boşluğu tamamen su ile dolabilir. Bu nedenle malzemenin suyla teması mutlaka önlenmelidir. Islanan camyünü ıslak kaldığı sürece yalıtım görevini yapamaz. Camyünün düşük yoğunluklu olanları rulo, yüksek yoğunluklu olanları ise levha halinde kullanılır. A sınıfı yanmaz sınıfına dahil bir malzemedir.

Isı yalıtım Çeşitleri

Konutların ısı etkilerine karşı korunmasında en önemli görev dış yapı bileşenlerine düşmektedir. En başta dış duvar ve pencereler olmak üzere çatı, baca ve zemine temas eden yapı bileşenlerinin yalıtılması durumunda dış çevreden gelen etkilere karşı konutların korunması sağlanmış olmaktadır. Isı yalıtımı çeşitleri ise;

Döşemelerde ısı yalıtımı ; Tüm diğer yapı elemanlarında olduğu gibi bodrum ve döşemelerde de ısı kayıpları meydana gelmektedir. Isı kayıpları tek katlı konutlarda % 20, çok katlı konutlarda ise % 6 oranlarındadır.

Pencerelerde Isı Yalıtımı ;Pencereler ısı geçirgenliği en fazla olan yapı elemanlarıdır, pencerelerin toplam ısı kaybının en büyük bölümünü, transmisyon ısı kaybı ve derzlerin neden olduğu ısı kayıpları olusturmaktadır.

Çatılarda ısı yalıtımı ; Binaların nem kararlılığı ile birlikte ısı kararlılığı da son derece önem taşımaktadır. Isı kararlılığı için konutların yalıtılması gerekmekte ve diğer yapı elemanları gibi çatılarda bu izolasyon uygulamasına dahil olmalıdır.

www.polyureaizolasyon.org